Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bleach

 

A Bleach (ブリーチ - Burīchi, a Bleach japán átirata) japán sónen manga- és animesorozat, melyet Kubo Tite ír és illusztrál. A Bleach nyomon követi Kuroszaki Icsigo (黒崎 一護nyugaton Kurosaki Ichigo?) történetét, miután véletlenül megszerezte egy halálisten erejét, Kucsiki Rukiáét (朽木 ルキアnyugaton Kuchiki Rukia?). Megszerezve ezen képességét kénytelen vállalni a feladatot, hogy megvédje az embereket a gonosz lelkektől és a halott emberek lelkét továbbküldje a túlvilágra.

A manga Japánban a Weekly Shonen Jump magazinban jelenik meg 2001 augusztusa óta és 43 tankóbon kötetbe gyűjtötték 2009 októberéig. Megjelenése óta a Bleach tekintélyes szintre emelkedett és nagy népszerűségre tett szert. A mangasorozatból anime is készült, melyet a Studio Pierrot készít, emellett két OVA, három egész estés film, rockopera, hét rock musical és számtalan videojáték is, melyek alapján sokféle termék jelent meg, köztük gyűjtögetős kártyajátékok, bábuk, plüssfigurák, kulcstartók.

A manga angol nyelvű változatát a Viz Media liszenszelte az USA-ban és Kanadában, s 2009 szeptemberéig 28 kötetet jelentetett meg. 2006. március 15-én a Víz Media megszerezte az idegen televízió és belföldi közvetítés jogait az animéhez, melyet 2006. szeptember 9. óta közvetít a Cartoon Network az idősebb korsztálynak szóló Adult Swim műsorblokkjában. Magyarországon az animét az Animax vetíti, 2008. január 21-én volt az első sugárzás.

A mangagyűjteményből több mint 50 milliót adtak el Japánban, és elérte a mangaeladási-térkép legtetejét az Egyesült Államokban. Az anime változat a hetedik legnézettebb műsor volt Japánban 2006-ban, az USA-ban pedig a legjobb tíz anime között volt 2006 és 2008 között. A manga 2005-ben elnyerte Shogakukan Manga Award díjat, az animét pedig jelölték az Amerikai Anime Awards-on is.

 

Története

A történet azzal kezdődik, hogy Kucsiki Rukia, egy shinigami (halálisten) megjelenik Kuroszaki Icsigo szobájában. Meglepődik rajta, hogy Icsigo képes látni őt, mert a shinigamik és általában a szellemi lények a közönséges emberek számára láthatatlanok, csak a nagyon nagy vagy a nagyon kis szellemi energiával rendelkezők (értsd: haldoklók) képesek erre. Azonban nincs sok ideje meglepődni, mert egy lidérc (egy elkárhozott lélek) megtámadja Icsigo családját és meg kellene védenie őket. Azonban – egyéb okokból – alulmarad, és erejét Icsigonak adja, aki megvédi a testvéreit. Azonban Rukia szellemi energiája egyszerre felébreszti a saját belső erejét is, ami eddig rejtőzködött és képességeiben messze felülmúlja a legtöbb közönséges shinigamiét is.

A következő nap Rukia egyszer csak betoppan Icsigo osztályába, mint cserediák, és úgy viselkedik, mint egy normális ember. Mint kiderül, ereje átadása miatt kénytelen az emberek világában maradni, egy ideiglenes póttestben arra várva, hogy shinigami ereje visszatérjen. Addig is Icsigo helyettes shinigamiként gyakorlatilag teljesíti Rukia feladatait – azaz elpusztítja az egyre gyakrabban megjelenő Hollowokat és a Földön bolyongó lelkeken elvégzi a lélektemetés szertartását, amivel azok a Lelkek világába kerülnek.

Rukia azonban azzal, hogy erejét egy embernek adta – még ha szükségből is – vétett a Soul Society törvényei ellen. Így aztán akarata ellenére visszaviszik, és halálra ítélik, Icsigo és szintén különleges képességű barátai pedig a megmentésére indulnak. Az anime első nagy szakasza így veszi kezdetét.

Szereplők

A Bleach minden szereplője lélek. Az élő emberek lelke a testükbe van zárva, míg a test nélküli szellemek vagy lelkek ún. szellemi részecskékből állnak. Az emberek testéhez egy lánc köti a lelküket(- inga no kusari,a végzet lánca), hogyha ez elszakad, akkor gyakorlatilag meghalnak. Amennyiben a lélek valamilyen oknál fogva nem tud elszakadni a Földtől, akkor segítenek a shinigamik. A Bleach világában sok fajta lélek előfordul, más-más tulajdonságokkal.

Minden szereplő jelleme és története részletesen kidolgozott, a legutolsó mellékszereplőről is rengeteg információt tudhatunk meg, sokszor egy-egy rész csak a "háttértörténetet" meséli el, jobban árnyalva a szereplők egyes döntéseit. Így minden szereplő minden tette okkal történik, logikus eszmefuttatás eredménye annak jelleme szerint.

Helyszínek

 

A Bleach világának felosztása a legtöbb valláshoz hasonlóan az élők és holtak világára oszlik, és a lelket a testtől függetlennek tekinti. Az élő emberek elsősorban Japánban élnek, az "üdvözült" lelkek a Soul Society nevű mennyországszerű helyre kerülnek, a gonosz lelkek pedig a pokolba. A Soul Societyben a szellemek sokkal tovább élnek, mint az emberek az élő világban, akár több száz évig is. Ha egy lélek meghal a Soul Societyben, akkor újjászületik ismét a Földön, a két világ között pedig egyensúly áll fent.

A Bleach szereplői többféleképpen képesek a világok közt átkelni. A shinigamik a zanpakutojuk segítségével képesek kaput nyitni, és egy pillangó alakú lélek segíti őket utukban, hogy biztonsággal célhoz érjenek. A lelkek a lélektemetés után indulnak el szintén lepke formában ezen az úton. Az élő emberek egy speciális kapun keresztül juthatnak át a Soul Societybe, de ez rendkívül veszélyes. A hollowok pedig képesek a saját dimenziójukba átjutni, mintegy "feltépve" a teret. Urahara vizsgálatai eredményeként szintén képes kaput nyitni a Hueco Mundoba.

Gyártás

Média megjelenések

Noha Kubo Titonak sokáig kellett házalnia a Bleach sztorijával, mikor végül 2001 augusztusában megjelent, hamar nagy népszerűségre tett szert. A manga a Weekly Shonen Jump című magazinban jelent meg, és az első rész 1,25 millió példányban kelt el Japánban.[1], a manga sorozat pedig 40 millió példány fölött fogyott.[2] 2005-ben megnyerte a nagy nevű Shogakukan Manga Award díjat sónen kategóriában[3]

A TV Tokyo, Dentsu és a Studio Pierrot közös munkájának eredményeként 2004. október 5-én kezték vetíteni az animét, ami most is fut. Az első 63 epizód a manga eseményeit követi, majd a 110. résztől kezdve tér vissza a manga által mutatott útra. Ezek mellett két OVA jelent meg eddig, és három film. Az első 2006. december 16-án jelent meg Bleach: Memories of Nobody címmel, majd egy évvel később 2007. december 22-én jelent meg a második Bleach: The DiamondDust Rebellion. 2006-ban egy internetes felmérés szerint Japánban a hetedik legnépszerűbb anime volt.[4]

Húsz angol nyelvű manga rész jelent meg Észak Amerikában és számos rajongói fordítás látott napvilágot. Népszerűsége Amerikában is jelentős, szerepel a mangák közt a top10-ben.[5] 2006. március 15-én a Viz Media megkapta a Bleach kereskedelmi, vetítési, terjesztési jogait a TV Tokyo-tól, így a fő licenctulajdonossá vált.

Az angol verzió Kanadában mutatkozott be 2006. szeptember 8-án, a Cartoon Network felnőtteknek szóló esti időszakában vette műsorára. Az "American Anime Awards" díját is megkapta, bár sok nevezés közül csak egyet kapott meg.[6]

Manga

Anime

 

Egyéb

Magyar változat

A magyar változatot az Animax számára az SDI Sun Hungary készíti. Néhány kifejezés magyarításra került, így a Hollow-ból Lidérc, a shinigami-ból halálisten, a Zanpakutō-ból Lélekölő Kard, és Soul Society-ből pedig Lelkek Világa lett.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.