Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Full Metal Panic

A Full Metal Panic! (フルメタル·パニック!Hepburn-átírássalFurumetaru Panikku!?; gyakori rövidítéssel FMP!) Gató Sódzsi novelláinak és a hozzájuk kapcsolódó manga- és animesorozatnak az elnevezése. A történet főhőse Szagara Szószuke, a Mithril nevű antiterrorista szervezet fiatal őrmestere, akit megbíznak az életvidám Csidori Kaname védelmével, aki egy japán diáklány. A novellák kezdetben részletenként jelentek meg, majd kötetbe rendezve is kiadták azokat. A történetek általában fele-fele arányban voltak komolyak, katonai küldetésekkel foglalkozók, és vidámak, amelyek az iskolai mindennapokról szóltak a Dzsindai Középiskolában.

A regényekké terebélyesedett műből három különálló anime-sorozat készült, egy OVA, valamint öt különböző manga. Magyarországon az A+, majd az Animax csatorna vetítette az első két sorozatot, illetve ezek DVD-n is megjelentek.

Tartalomjegyzék

Történet [szerkesztés]

A sorozat tulajdonképpeni főhőse Szagara Szószuke, a Mithril nevű antiterrorista alakulat fiatal őrmestere. Egy napon megbízzák, hogy védje meg az életvidám japán diáklányt, Csidori Kanamét. Életkora miatt beépül a lány iskolájába, a Dzsindai Középiskolába, amiben két társa, Kurz Weber és Melissa Mao segítenek neki. Mivel egész életében katona módjára nevelték, szocializációja meglehetősen csekély fokú, ezért az emberek inkább militarista őrültnek látják, aki mindenben csak a harcot és a küldetést látja. Végül közel kerül Kanaméhoz, aki rájön, hogy Szószuke védelmezi őt, de a fiú nem hajlandó elárulni, mert parancsot kapott rá. Azt egyikük sem tudja, hogy valójában több titkos szervezet is meg akarja kaparintani a lányt.

A sorozat világa [szerkesztés]

A Full Metal Panic! egy alternatív jelenben játszódik, a 21. század elején. A történet kezdő dátuma 1998, és ebben a világban a hidegháború nem ért véget. Kína egy északi és egy déli félre szakadt, amelyek folyton harcban állnak egymással, Hong Kong pedig Berlinhez hasonlóan megosztott város lett. A főbb eltérések:

  • A két részre szakadt Kína mindenütt háborúzik egymással, kivéve Hong Kongot, ahol békét kötöttek.
  • Az öbölháború során nukleáris robbanótölteteket is használtak, amely elhúzódó és véres összecsapásokat generált.[1]
  • A Szovjetunió sikeresen lerohanta Afganisztánt, amit Helmadzsisztánnak hívnak a sorozatban.
  • Mihail Gorbacsovot megölte egy terrorista, és a peresztrojka sohasem valósult meg.
  • Mindezzel egy időben új, különleges harci technológiák jelentek meg: Védelmezők, Fekete Technológia.
  • Kisebb változtatások előfordultak a Japánban lévő, de a valóságban is létező helyek esetében. Kaname iskolája, a Dzsindai (陣代?) Középiskola, is egy valódi tokiói Dzsindai (神代?) Középiskolán[2] alapszik.

Szereplők [szerkesztés]

Főszereplők [szerkesztés]

Szagara Szószuke (相良 宗介Hepburn-átírássalSagara Sōsuke?)

Szinkronhangja: Szeki Tomokazu (japán); Chris Patton (angol); Markovics Tamás[3] (magyar)

A történet főhőse, körülbelül 16-17 éves, a Mithril tagja, s annak Tuatha de Danaan nevű tengeralattjárójának legénységi tagja. Helmadzsisztánban nőtt fel, amely Afganisztán egy háborús övezete. Szülei japánok voltak, de meghaltak, s előbb szovjet árvaházba, majd nevelőszülőhöz került. Muszlim módon nevelkedett, de fiatalkorára felhagyott a vallásossággal, bár egyes elemeit megtartotta. Nyolc éves korában gerilla lett, hogy túlélje a megpróbáltatásokat, s így lett a Mithril antiterrorista szervezet tagja. Szószuke katona módjára szocializálódott, s így a való életben minden szokatlan dologra gyanakvással reagál. Emiatt kortársai militarista őrültnek tartották, amikor beépült egy japán középiskolába. Gyakran tűnik érzéketlennek, és mint aki csak a küldetésre tud koncentrálni, de néha képes az érzései kimutatására. Folyékonyan beszél japánul, angolul, egy kicsit ért oroszul és perzsául, valamint egyes afgán dialektusokat is megért. Hívójele és száma: URZU-7 illetve B-3128.[4]

Csidori Kaname (千鳥 かなめHepburn-átírássalChidori Kaname?)

Szinkronhangja: Jukinó Szacuki (japán); Luci Christian (angol); Molnár Ilona[3] (magyar)

A Dzsindai középiskola legnépszerűbb diáklánya, 16 éves. Osztályelnök és a diáktanács tagja. Habár a lányok szeretnének hasonlítani rá, temperamentuma miatt a fiúk kevésbé mernek közeledni hozzá. Nagyszájú és szókimondó, s ezt a szokását annak is köszönheti, hogy nehéz gyermekkora volt. Kaname emellett érzelmes lány is, Szószuke iránt gyengéd érzelmeket táplál, és zavarja, hogy a fiú érzéketlennek tűnik iránta. Később azonban megérti a helyzetet, és ő segít neki beilleszkedni a mindennapi életbe. Kaname különleges képességekkel rendelkezik, amely felkelti néhány rosszindulatú szervezet érdeklődését is. Ő egy Suttogó, annak a kevés embernek az egyike, akik egy balul sikerült katonai kísérlet miatt speciális mentális képességekkel bírnak.

Teletha "Tessa" Testarossa (テレサ・テスタロッサ?)

Szinkronhangja: Nogami Jukana (japán); Hilary Haag (angol); Roatis Andrea[3] (magyar)

Egy elbűvölő fiatal lány, aki gyermekkorától meglévő tehetsége miatt már 16 éves korában a Tuatha de Danaan tengeralattjáró kapitánya lett. Feladata a bűnözőkkel és a csempészekkel való leszámolás. Ő is egy Suttogó, ami nála is a rendkívüli matematikai és tudományos érzékben nyilvánul meg. Makacs és nehezen enged álláspontjából, aminek néha rossz vége lesz. Legénysége azonban minden pozitív tulajdonsága ellenére is gyengének és törékenynek látja őt. Titokban ő is szerelmes Szószukébe, ami közte és Kaname között eleinte feszültséget okoz, majd jóbarátok lesznek.

Kurz Weber (クルツ・ウェーバー?)

Szinkronhangja: Miki Sinicsiró (japán); Vic Mignogna (angol); Varga Gábor[3] (magyar)

Őrmester[5], a Mithril tagja, Szószuke csapattársa, kitűnő mesterlövész. Jóképű és kedveli a társaságot, habár a nőkkel tiszteletlenül bánik. Gyerekkorában bluesénekes szeretett volna lenni, ezért ha úgy hozza a helyzet, kitűnően énekel és gitározik. Bár Japánban született, szülei az NSZK-ból vándoroltak be. 14 éves koráig így élt, amikor aztán a szülei rejtélyes körülmények közt elhunytak. Attól kezdve zsoldosként él. Hívójele URZU-6, száma pedig B-3127.

Melissa Mao (メリッサ・マオ?)

Szinkronhangja: Neja Micsikó (japán); Allison Keith (angol); Nyírő Eszter[3] (magyar)

Törzsőrmester[5], Szószuke és Kurz felettese, 25 éves. Kínai-amerikai szülőktől született az Egyesült Államokban. Bár nő, számos férfias tulajdonsággal rendelkezik: dohányzik és szereti a sört. Az apja hozzá akarta adni valakihez, akit nem szeretett, ezért beállt a tengerészgyalogosok közé, majd innen került a Mithrilhez. Az újoncok kiképzésével is sokat foglalkozik, Szószukéban és Kurzban eleinte nem látott nagy fantáziát, de később igazi csapattá formálódtak. Hívójele URZU-2.[6]

Gauron (ガウルン?)

Szinkronhangja: Tanaka Maszahikó (japán); Mike MacRae (angol); Megyeri János[3] (magyar)

A sorozat főellensége. Egy beképzelt, kegyetlen és arrogáns terrorista, aki hatalmas erőket tud megmozgatni. Mivel különleges fegyverek birtokában van, nagyon veszélyes. Mikor Szószuke még fiatal volt, akkor találkoztak először Helmadzsisztánban. Később a Suttogók iránt indított hajszában a legkeményebb ellenfél. Bár eleinte úgy tűnik, hogy sikerült végezni vele, a harmadik évadban egy rövid szereplés erejéig visszatér, hogy utolsó erejével halála előtt még káoszt teremtsen.

Mellékszereplők [szerkesztés]

Andrey Sergeivich Kalinin (アンドレイ・セルゲイヴィッチ・カリーニン?)

Szinkronhangja: Ócuka Akió (japán); Mike Kleinhenz (angol); Balázsi Gyula[3] (magyar)

Szószuke nevelőapja, a Mithril parancsnok-helyettese. A kettejük között fennálló jó viszony ellenére volt idő, amikor ellenséges oldalon álltak. Oroszul neve: Андрей Сергеевич Калинин.

Wraith (レイス?)

Szinkronhangja: Óhara Szajaka (japán); Christopher Ayres (angol); ? (magyar)

Egy észak-koreai ex-kém, aki az álcázás nagymestere. Amikor Szószuke küldetését, hogy megvédje Kanamét, törlik, ő veszi át a helyét, és bár eleinte hidegnek és számítónak tűnik, később nyitottabb lesz.

Leonard Testarossa (レナード・テスタロッサ?)

Szinkronhangja: Namikava Daiszuke (japán); Blake Shepard (angol); ? (magyar)

Tessa ikertestvére, aki szintén különleges képességek birtokosa. Vele ellentétben azonban ő nem a Mithril, hanem az ellenséges Amalgam szervezet tagja. Tudásának köszönhetően szinte legyőzhetetlen fegyvereket képes alkotni.

Tokiva Kjóko (常盤 恭子Hepburn-átírássalTokiwa Kyōko?)

Szinkronhangja: Kimura Ikue (japán); Monica Rial (angol); Lamboni Anna[3] (magyar)

Kaneme legjobb barátnője, akivel egy iskolába járnak. Haját két copfba kötve viseli és szemüveget is hord. Mindig azon mesterkedik, hogy összehozza Kanamét és Szószukét, de ez általában balszerencsés okok miatt nem jár sikerrel. Később (A Continuing On My Own novellában) az ellenség elrabolja őt, hogy túszként használják fel Kaname megtalálásához, amiben súlyosan meg is sérül.

Kazama Sindzsi (風間 信二Hepburn-átírássalKazama Shinji?)

Szinkronhangja: Noto Mamiko (japán); Greg Ayres (angol); Steiner Kristóf[3] (magyar)

Szószukéék fegyvereket szerető osztálytársa. Mivel különösen kedveli a Védelmezőket, ezért hamar összebarátkoznak. Mániájának az oka, hogy az apja is egy különleges ügynök, aki azonban nem tud elvezetni egy Védelmezőt, s ezért helyette is szeretne sikerrel járni a jövőben.

Hajasimizu Acunobu (林水 敦信Hepburn-átírássalHayashimizu Atsunobu?)

Szinkronhangja: Morikava Tosijuki (japán); Christopher Ayres (angol); Sörös Miklós[3] (magyar)

A Dzsindai Középiskola diáktanácsának elnöke, harmadéves diák. Mindig nyugodt és semmi sem húzza fel, ugyanakkor még a legkeményebb szituációkat is meg akarja oldani, bármi áron. Szószuke militarista viselkedése egyáltalán nem aggasztja, sőt gyakran bízza meg őt feladatok megoldásával.

Média [szerkesztés]

Novellák [szerkesztés]

A novellákat Gató Sódzsi írta, és Dózsdi Siki illusztrálta. Először a Gekkan Dragon Magazinban jelentek meg 1998 szeptemberétől kezdve, majd kötetekbe rendezve.[7] Ezek azonban a csúszások miatt néha csak késve jelentek meg. Összesen tizenkét kötet jelent meg a sorozat 2010 augusztusi befejezéséig.[8] Emellett tíz önálló történet is készült, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a cselekményhez, sokkal inkább vicces melléktörténetként lehet őket felfogni.

Manga [szerkesztés]

A Full Metal Panic!-ot többször is adaptálták manga formátumba. Az elsőt Tateo Recu adaptálta, mely 2000[9] és 2005[10] között összesen kilenc kötetben került kiadásra. Ezzel egy időben Full Metal Panic! COMIC MISSION (フルメタル・パニック! COMIC MISSION?) címmel megjelent egy hét kötetes alsorozat is, 2003[11] és 2006[12] között, mely főleg vidám történeteket tartalmazott. Később Ikinari! Full Metal Panic! (いきなり! フルメタル・パニック!?) - angol nevén "Full Metal Panic! Overload" - címmel egy új történetet indítottak. Ebben Szószuke amnéziában szenved. Ez a változat öt kötetet ért meg, 2001[13] és 2003[14] közt, s ezt Nagai Tomihiro jegyezte. Akárcsak az ezt követő, 2003. július 1.-én megjelent, Full Metal Panic! SURPLUS (フルメタル・パニック! SURPLUS?) című egykötetes mangát, ami inkább akciódúsra sikerült.[15] Legutoljára "Sigma" alcímmel készült manga, Ueda Hirosi által, ami Szószuke őrmesteri feladataira koncentrál, és meglehetősen hű a novellákhoz. Az első kötet 2005. augusztus 1.-én[16] jelent meg, míg a legutóbbi (a tizenötödik) 2011. május 9.-én.[17]

Anime [szerkesztés]

Full Metal Panic! [szerkesztés]

Az első sorozat a Gonzo Digimation készítésében jelent meg 2002-ben, Magyarországon pedig három évvel később a tévében és DVD-n. A történet főszereplője, Szagara Szószuke, a Mithril nevű antiterrorista szervezet őrmestere azt az utasítást kapja, hogy épüljön be egy japán középiskolába, és ott védelmezzen meg bárkitől egy diáklányt, bizonyos Csidori Kanamét. A katonaként szocializálódott fiú számára nehezen megy a beilleszkedés, de igyekszik küldetését lelkiismeretesen ellátni. Hamarosan kiderül, hogy a lány védelmére azért van szükség, mert különleges mentális képességekkel rendelkezik. A "Suttogókra", ahogy őket nevezik, több rossz szándékú szervezet is feni a fogát. Egy titokzatos erejű fegyver, a Lambda meghajtó birtokosa, Gauron is éppen ezen mesterkedik.

Full Metal Panic? Fumoffu [szerkesztés]

A második évad tizenkét különálló történetből áll, és ellentétben a sötétebb tónusú első évaddal, ez gyakorlatilag egy romantikus komédia. Főként Szószuke és Kaname kapcsolatára fókuszál, ahogy a fiúnak köszönhetően mindig történik valami katasztrófa. Gyakorlatilag semmilyen kötődés nem fedezhető fel az előző évaddal, leszámítva Bonta-kun karakterének kifigurázását, de ezen felül is számos anime-sztereotípiát parodizálnak ki. Az animét a Kyoto Animation készítette.[18]

Full Metal Panic! The Second Raid [szerkesztés]

Szintén a Kyoto Animation készítette,[19] az első történet közvetlen folytatását, három hónappal annak eseményei után járva. A Mithril felfedez egy titkos szervezetet, az Amalgamot, amely a Suttogókéhoz hasonló technológiát fejlesztett ki. Szószuke védelmezői küldetését törlik, helyette egy ismeretlen ügynököt neveznek ki, hogy az őrmestert a világ másik felén állítsák hadrendbe. A sötét tónusú harmadik évadhoz készült egy OVA is, amely azonban meglehetősen viccesre sikerült.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Violent blood load

(ACafelooli, 2018.09.21 04:10)

Poids est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/ou-acheter-du-cialis-en-france-sans-ordonnance/

Acme blood weight (hypertension)

(Atoclaincollit, 2018.08.16 08:08)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-pharmacie-france/