Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Onegai Twins

Az Onegai vagy Please Teacher spin-off-minisorozata. Szintén 12+1 részes; a kisváros, a fő- és mellékszereplők többsége megegyezik. A történet viszont 3 új középiskolás köré épül: Kamishiro Maiku programozó, Miyafuji Miina korábbi futó, valamint Onodera Karen köré. Romantikus anime ez is, mint elődje, de egy másfajta szerelmi háromszögről szól: a 2 lány egyike potenciálisan Maiku ikertestvére.

Az előd sci-fi-vonatkozásaiból mindössze két, rejtélybe bujtatott elem maradt meg: Marie, az eleven számítógép-link, illetve az OVA (epilógus-) epizódban egy kísértet. Kissé szokványosabb a felállás, és Maiku helyzete kevesebb titkolózást von maga után. Kevesebb jelentős dolog történik: Karen és Miina egy házban élnek egy fiúval, akibe belehabarodnak, pedig ott lebeg fölöttük a testvérség réme. A sztori íve tehát érezhetően kisebb, mint az Onegai Teachernél. De a maga miliőjén belül nem érdemel erősen negatív jelzőket: gyakorta unalmas és vontatott, de ennél messzebre nem mennék.

A készítők jobban a komédia irányába viszik a történéseket, mégis azt kell mondjam, hogy kevesebb az ütős poén. Jobbára vagy a hétköznapok kisvárosi gondjait látjuk, vagy hogy a 2 lány túlbuzgóan sürög-forog Maiku körül, kikapcsolódás vagy valami pitiáner kényszerképzet miatt.

Ez alól a 10. rész az, ami kivételnek számít. A 9. rész végi, kisebb csavar után megismerhetjük Miina múltját: bár régen ő is árvaházban lakott, mint Karenék, már kitört egyszer abból a közegből. Egy akkori osztálytársa, Yuka szállást nyújtott neki, illetve segítette, hogy hivatásos futóvá váljon. Egy sérülés miatt mindezt otthagyta, és egy fotó alapján megkereste a lehetséges bátyját. Az írók ráérezhettek, hogy ez a legérdekesebb része a rejtélynek, mert Kazami tanárnő (aki a spin-off-ban is visszatérő alak), konkrétan a saját szívügyi tapasztalatait osztja meg Miinával.  

A legnagyobb mulasztása ennek az animének, hogy még a legfontosabb cselekményszál se lett tisztességgel végigvezetve és kifejtve. Maiku-ról tudjuk, hogy anyja elhagyta, Karen pedig anyjával élt pár éves korig. De hogy lett ebből ilyen hebehurgya keveredés? Pontosan ki mikor veszítette el a szüleit? Hiába egyezik mindhármuk szemszíne, és van meg ugyanaz a csecsemőkori fotójuk.  Egy árvaház nyilvántartása alapján nem lett vona nehéz a végére járni az egésznek. És éppolyan összecsapott volt, ahogy Karen rájön a 11. részben, hogy ő a testvér.

Meglepődve tudtam meg, hogy nem sokkal az anime premiervetítése után kikerült egy 10 fejezetes manga, ami jobban kikerekíti a történéseket. Itt ugyanis már Miina anyja is képbe kerül, mint Karen anyjának testvére; vagyis Miina nem a húga, de így is unokahúga Maikunak! Ez a hiányzó kapocs, ami megmagyarázza Miina helyzetének hasonlóságait Karenével, és bizony jelentékeny többletet ad az egésznek a hatásához. 


Még annyit, hogy a 25 perces OVA felsorakoztatja az Onegai Teacher összes iskolaszereplőjét. Ez örvendetes ugyan, de az új arcok még kevésbé érdekes vagy egyedi figurák, mint a régiek. Kezdve:
  •  Kamishiro-val, aki szigorú, de törődő alkat, viszont annál egysíkúbb és színtelenebb figura;
  • Tsubaki, Ichigo diák- és munkatársa;
  • a magát jó ideig buzinak tettető Shimazaki;
  • vagy Haruko, Matagu, nos, dilis kishúga.

Unaloműzőnek merem csak ajánlani, mert bár a grafika csak fél hajszállal rosszabb talán, de olyan kevés és átlátszó dolog történik benne, még a saját történetének miliőjéhez képest is lelombozó. Tudom, hogy a sorozatok nem bírálhatók azonos mércével, mint egy filmalkotás. De mint sokszor, most is úgy érzem, hogy a tv-s változat még mangájához képest is kevesebbről szól.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.